Forum www.cegielnia.fora.pl Strona Główna www.cegielnia.fora.pl
Cegielnia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Potrawy regionalne na Święta Bożego Narodzenia

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.cegielnia.fora.pl Strona Główna -> Gary nie przypalone
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zjawa
Administrator



Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 1003
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 62 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:03, 23 Lis 2013    Temat postu: Potrawy regionalne na Święta Bożego Narodzenia

Mam propozycję:
Może tak każdy podpowie potrawy regionalne na okres SwiĄt Bożego Narodzenia

na początek mały filmik
[link widoczny dla zalogowanych]

Dodam że w moim regionie, zie może zabraknąć takiego pieroga na żadne święta.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez zjawa dnia Sob 14:05, 23 Lis 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nefriti
mlodzież_uskrzydlona



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 464
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 56 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:31, 23 Lis 2013    Temat postu:

KUTIA!! Very Happy
Kutia jest tradycyjną potrawą kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Dolnym Śląsku i Śląsku Opolskim, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski.
Jest jedną z 12 potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej.
Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, bakalii: różnorakich orzechów, rodzynek i innych dodatków. W wielu przepisach uwzględnia się mleko lub śmietankę do polania. Współcześnie używa się też składników, które niegdyś nie były tak popularne i dostępne, takich jak kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej czy migdały.
U mnie przyrządzana jest i na katolicką i na prawosławną Wigilię. Tyle, że jedna babcia dodaje do niej kaszę perłową, albo z niej rezygnuje, a druga pęczak Smile Od siebie mogę jeszcze dodać, że kutię uwielbiam, zresztą: kutia jest słodka, ja jestem łasuch... po prostu idealnie do siebie pasujemy Very Happy




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aśka
mlodzież_uskrzydlona



Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 2603
Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 132 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:00, 25 Lis 2013    Temat postu:

OOo, noo. Pyszna jest kutia. Hmm, a myślałam, że w całej Polsce jest znana, czy tylko u nas? Wg zasad, które znam kutia powinna być zrobiona z pęczaku.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
in_coqnito
ceglana gaduła



Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 1360
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 107 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 6:55, 10 Gru 2013    Temat postu:

A w Pyrlandii zamiast kutii na wigilijny stół podaje się tzw. makiełki, czyli kluski z makiem. Zamiast ziaren pszenicy czy pęczaku są kluski, czyli makaron (najlepiej przygotowany samodzielnie) a reszta tak jak w kutii, czyli mak, bakalie, miód.
Nawet ja, wrodzony antytalent kulinarny, raz w roku robię sama makaron, bo nie ma wigilii bez klusek z makiem Smile

PS. Zjawo, masz rację z tym pierogiem. Jadłam go, gdy spędzałam święta w Twoich stronach, ale sama nigdy nie robiłam.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez in_coqnito dnia Wto 7:00, 10 Gru 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nefriti
mlodzież_uskrzydlona



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 464
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 56 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:14, 11 Gru 2013    Temat postu:

Zastanawiam się nad kulebiakiem. Niepewny Jest to także potrawa kresowa. To taki rodzaj pieczonego dużego pieroga, albo takiej rolady jak makowiec. Farsz to kapusta z grzybami. Może być też farsz rybny. Niektórzy spierają się jednak, czy to bardziej potrawa Wigilijna, czy Wielkanocna. Mnie osobiście opowiedziała o kulebiaku babcia.
Tu kulebiak przed pieczeniem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.cegielnia.fora.pl Strona Główna -> Gary nie przypalone Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin